2022-05-20 13:15:53• hírek • Szatmár.ro

Jól haladnak az idei évre tervezett munkálatokkal Sárközön

Adorjánban már aszfalotztak
Adorjánban már aszfalotztak

Jó ütemben haladnak az idei évre tervezett munkálatok és beruházások Sárközújlakon, számos terv kerül kivitelezésre az év ezen szakaszában. Szerkesztőségünknek Piricsi Arthur polgármester számolt le az aktualitásokról.

A polgármester elsőként az Kissárközt, Adorjánt és Meggyesgombás településeket érintő szennyvízhálózat építésről tett említést, elmondta, mintegy 80%-ban elkészült a munka, sőt már az építkezésből is csak alig 250 méter volna hátra, viszont ezzel most egy időre le fognak állni, mert el kell végezni bizonyos pumpaházakhoz tartozó árambevezetést is. Viszont az idei évben mindenképp szeretne a munka végére érni a kivitelező, hogy a rendszert átadhassák azt az Apaserv számára.

„Bízom benne, hogy a rendszer még idén elkészül és a jövő év folyamán már a lakosság rendelkezésére bocsáthatjuk azt. Az elsődleges cél, hogy ezt a beruházást idén lezárjuk, a rendszer átadásra kerüljön” – magyarázta Piricsi.



Egy másik nagy volumenű munkálat, ami szintén a végéhez közeledik, az a központi szabadidőpark kiépítése. Ennek a tömbháznegyed felőli része majdnem teljesen elkészült, a másik oldalon viszont teljes gőzzel dolgozik a kivitelező. „A beruházás átadási határideje a júliusi hónap volna, éppen ezért bízunk benne, hogy augusztustól a lakosság használatba veheti ezeket a területeket” – mutatott rá a polgármester, aki hozzátette: a 3,5 hektáros terület két nagyobb területet foglal magába. Itt lesznek játszóterek, padok, sétányok, egy szökőkút, illetve közvilágítás és térfigyelő rendszer is. A zöldövezet kialakítása már befejeződött, viszont a játszótér, a közvilágítás és a szökőkút építése még tart. A beruházás értéke mintegy 2,6 millió euró, amit egy európai uniós pályázat révén finanszíroznak.

„Az elmúlt év csapadékos időjárása irdatlanul megnehezítette a földmunkák elvégzését, ha ez nem így alakul, már rég be lett volna fejezve” – tette hozzá a városvezető.



Aszfaltozni is fognak az idén

A város egy másik fontos projektje az abbamaradt aszfaltozási munkálatok folytatása lenne, amely végre ismét jó irányba halad. A szakértők a szükséges dokumentáción dolgoznak, így miután az elkészül, megkezdődhet a közbeszerzési folyamat. Ha ezen túl lesz az önkormányzat, akkor a munkálatok első lépcsőjét, azaz Sárközújlak aszfaltozását az idei év folyamán be is fogják tudni fejezni. A beruházást kormánytámogatásból finanszírozzák.

Modernizálják a közvilágítást

Idén megkezdődik a város és a hozzá tartozó települések közvilágításának modernizálása is. Piricsi elmondta, a lámpatesteket már megvásárolták, de már le vannak rendelve az oszlopokra felkerülő tartókarok is, ezek várhatóan 1-2 héten belül meg is érkeznek. Amint ez megtörténik, elkezdődik a rendszer kiépítése is.

„Az eddigi hiányos és elavult rendszert egy olyan modern közvilágítás váltja majd fel, amely minden utcában minden oszlopon energiatakarékos izzót fog biztosítani. Míg jelen pillanatban csak minden 3. vagy 4. oszlopon van működő utcai világítás, a korszerűsítést követően minden oszlopon lesz. Számszerűsítve ez azt jelenti, hogy a régi 440 égő helyett körülbelül 1080 lámpatest fogja megvilágítani a város utcáit, ezáltal téve biztonságosabbá az éjszakai közlekedést a lakosság számára” – magyarázta a polgármester. Az 1,3 millió lejes beruházáshoz 1 millió lej a Környezetvédelmi Alapból kerül finanszírozásra, míg 300 ezer lejt az önkormányzat önerőből fog kifizetni.

Mivel a pályázat ezen első része nem fedezi a teljes rendszer modernizálásának költségeit, Adorján és Kissárköz bizonyos utcái nem fértek bele a projektbe, viszont már be van nyújtva egy második pályázat, amely jelenleg elbírálás alatt áll. Piricsi szerint, mire a jelenlegi kivitelezés elkészül, nagy esély van rá, hogy addigra a második pályázatból származó finanszírozás is megérkezzen.  

Elkészült a nyugdíjas klub és beteggondozói központ épülete

A város polgármestere továbbá beszámolt arról is, hogy a napokban megérkezett az engedély egy nyugdíjas klub és beteggondozói központ átadására. Itt a munkálatokat már elvégezte a kivitelező, a felszerelések egy része is be lett szerezve, napokon belül pedig a hiányzó berendezések is beszerzésre kerülnek.

A tervek szerint az átadásra 10 napon belül sor kerülhet. Ha pedig ez megtörtént, a Caritassal közösen megkezdődhet az épületben való munka.

Egyébként ez a központ egy régi önkormányzati épület, egy állami óvoda felújítása nyomán jött létre, a tömbháznegyed bejáratánál. Ezt sikerült átalakítani a nyugdíjasok számára, egy nappali központ formájában. A Caritassal közös beruházást egy 106 euró értékű uniós pályázatból sikerült finanszírozni, a szükséges felszerelést pedig az önkormányzat önerős forrásokból vásárolta meg.



Számos pályázat elbírálására vár a polgármesteri hivatal

A zajló beruházások mellett elbírálásra váró pályázatokkal is rendelkezik a városvezetés: az országos Anghel Saligny program keretében három pályázatot is sikerült leadni. Ezen belül pályának a sárközújlaki meglévő ivóvíz- és szennyvízhálózat felújítására, ugyanis vannak a rendszernek olyan szakaszai, amelyek még a 80-as évekből valók. Ezek egyfelől már elavultak, másfelől pedig a jelenlegi rendszer igényeihez képest alulméretezettek. Szintén ennek a programnak a keretében pályáznak a települések aszfaltozásának második szakaszára, illetve a gázhálózat kiépítésére is.

A Saligny-programon túl az Országos Helyreállítási Terv lehetőségeit kihasználva további öt pályázatot nyújtott be a polgármesteri hivatal: az egyik az önkormányzat digitalizálására adna finanszírozást, ami lehetővé tenné az online ügyintézést a lakosság számára. Egy másik pályázat révén a területrendezési terv hátralévő dokumentációinak elkészítésére szereznének forrást 106 ezer euró értékben. Megpályázták továbbá a postahivatal épülete melletti régi moziterem felújítását is, 1,7 millió lej értékben. Az épület felújítása után egy közösségi ház jöhet itt létre. Letettek egy pályázatot 6 elektromos töltőállomás kiépítésére, valamint megpályázták a Gheorghe Baritiu Technológiai Líceum belső felújításának finanszírozását is, melynek összértéke 1,7 millió lej.

„Ezek volnának az idei év beruházásai és az előkészített pályázataink, de ezek mellett dolgozunk több konzultáns céggel is, és figyeljük azokat a pályázati lehetőségeket, amelyek az önkormányzat és városunk fejlődését elősegítenék” – zárta a beszélgetést a polgármester.  

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: